Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας μας χαρακτηρίστηκε από τεράστιες διακυμάνσεις της Τιμής της Κιλοβατώρας (Κwh). Χρησιμοποιώντας την ορολογία της Κυβέρνησης, λέγοντας διακυμάνσεις εννοούμε «τρομακτικές Αυξήσεις».

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση της τιμής της Κιλοβατώρας. Θα περίμενε κανείς να συμβεί το αντίθετο, γιατί, εδώ και 2 χρόνια, λειτουργεί και στη χώρα μας το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο δημιουργήθηκε, για να προσφέρει πλήρη διαφάνεια και να ενεργοποιεί τις δυνάμεις του Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να επιλέγεται η φτηνότερη τιμή Ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν επιθυμούσαν την ύπαρξη ενός Χρηματιστηρίου, προτιμώντας τον μειωμένο ανταγωνισμό ή το μονοπώλιο, ώστε να έχουν περισσότερα κέρδη. Όμως, το Χρηματιστήριο το επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε υποχρέωση να ενταχθούμε. Πώς καταφέραμε στην Ελλάδα, ενώ λειτουργεί το Χρηματιστήριο (για να πληρούμε τις ευρωπαϊκές επιταγές), να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός, προς όφελος του καταναλωτή;

Κάθε μέρα, στη χώρα μας διεξάγονται 24 διαγωνισμοί, για να καθοριστεί η τιμή της Κιλοβατώρας. Πώς γίνεται: για την Πέμπτη 10/11, κατατέθηκαν 24 προσφορές, μία για κάθε ώρα της ημέρας, την Τετάρτη 9/11, στις 12 το μεσημέρι.

Η τιμή προσφοράς των ανανεώσιμων πηγών (φωτοβολταϊκά και αιολικά), σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς, είναι μηδενική. Δηλαδή, αν όλη η ζήτηση ενέργειας σε έναν διαγωνισμό, για μία ώρα της ημέρας, καλυφθεί από την παραγωγή ΑΠΕ, τότε η χονδρεμπορική τιμή, για τη συγκεκριμένη ώρα, είναι Μηδέν (0).

Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι (ΔΕΗ Εμπορία, ELPEDISON, HΡΩΝ, Voltera, Watτ &Volt κ.λπ.) αγοράζουν με μηδέν (0) και πουλάνε στην τιμή που έχουν συμφωνήσει με τους πελάτες τους. Όμως, ευνόητο είναι ότι από τον ανταγωνισμό των παρόχων έμμεσα οι μηδενικές τιμές των ΑΠΕ περνούν και στους καταναλωτές.

Σε κάποιες, λοιπόν, από τις 24 Δημοπρασίες, οι τιμές πέφτουν, λόγω Ανανεώσιμων Πηγών. Αλλά τι γίνεται, όταν δεν υπάρχει ήλιος και άνεμος, για να παράγουν την αναγκαία ενέργεια; Τότε η παραγωγή καλύπτεται από τους συμβατούς παραγωγούς, δηλαδή τις Μονάδες Λιγνίτη και Αερίου, που καθορίζουν και την τιμή αγοράς από τους παρόχους.

Οι Μονάδες Λιγνίτη, με αποκλειστική ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, αποφασίστηκε να κλείσουν το 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδινε προθεσμία μέχρι το 2030!

Ενώ σε όλες τις προθεσμίες, που μας βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε 10 και 20 χρόνια καθυστερημένοι, στο κλείσιμο των Λιγνιτικών Μονάδων, προηγηθήκαμε 10 χρόνια!

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση, όταν δεν μπορεί να καλυφθεί από Ανανεώσιμες Πηγές και αφού δεν μπορεί να καλυφθεί και από Λιγνιτικές Μονάδες, καλύπτεται μόνο από τις Μονάδες Αερίου, που, εξαιτίας του Συστήματος του Προσδιορισμού της Χονδρεμπορικής Τιμής, ορίζουν την τιμή σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα.

Μήπως η αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας; Φταίει η κυβέρνηση για τον πόλεμο; Αυτό δεν είναι αληθές.

Η αύξηση της τιμής της Κιλοβατώρας, στη χώρα μας, είναι πολλαπλάσια της αύξησης της τιμής του Αερίου. Γιατί, πολύ απλά, οι μονάδες του Αερίου ρυθμίζουν τις τιμές, παρασέρνοντας τον μέσο όρο στα ύψη, αφού καμία άλλη μονάδα παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ούτε οι ΑΠΕ, ούτε οι Λιγνιτικές Μονάδες.

ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πολύ πειστικές απαντήσεις, γιατί προχώρησε πρόωρα στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι πιέστηκε από τους παραγωγούς φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση βαρύνεται με λάθος πρόβλεψη, για ένα αγαθό εξαιρετικά απαραίτητο, ως προς την επιβίωση και την ανάπτυξη της χώρας. Βαρύνεται για καταστροφική πρόβλεψη, διότι, θέτοντας τη χώρα σε απόλυτα ενεργειακή εξάρτηση, την καθιστά ευάλωτη σε ποικίλους κινδύνους.

Σίγουρα, πρόκειται για έγκλημα, που μπορεί να έγινε εξ αμελείας. Όμως, από εδώ και πέρα, τι γίνεται; Τι μπορεί να κάνει κάποιος, για να εξασφαλίσει την απαραίτητη Ενέργεια και να αποφύγει αυτές τις τρομακτικές αυξήσεις;
Μπορεί να βάλει ένα φωτοβολταϊκό, και να παράξει το δικό του ρεύμα. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση, για να το κάνει αυτό, είναι να υπάρχει ηλεκτρική χωρητικότητα, η οποία δεν υπάρχει, καθότι το δίκτυο δεν σηκώνει 15 KW εγκατάσταση.

Με Υπουργική Απόφαση, στις 15 Αυγούστου 2022, η εναπομείνασα χωρητικότητα διατίθεται, κατά προτεραιότητα, σε όσους κάνουν επένδυση 300 ΜW πάρκου. Δηλαδή, έργο 3.000 στρεμμάτων.

Η Κυβέρνηση, αφού ακύρωσε τις συνθήκες ανταγωνισμού, που θα επέτρεπαν να απολαμβάνουμε χαμηλότερου κόστους ενέργεια, στερεί σήμερα, στη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος ενέργειας, παράγοντας το δικό του ρεύμα. Σφραγίζοντας το εναπομείναν Ελληνικό Δίκτυο, στερεί τη δυνατότητα του καθενός να εκμεταλλευτεί τον Ήλιο όλων μας.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ